Best gek voor een blogger om toe te geven, maar ik ben gek op papier. Zelfs op reis sleep ik liever boeken mee dan een E-reader en voorpret vind ik niet alleen door hotelletjes op internet te zoeken, maar ook door in de dagen voor vertrek een reisgids aan te schaffen. Meestal laat ik die (met moeite) liggen, totdat ik in het vliegtuig of de trein zit, zodat ik onderweg wat te lezen heb. Heerlijk vind ik dat. Maar na jaren van reisboekenervaring, kan ik wel zeggen dat de ene gids meer bijdraagt aan je vakantievoorpret dan de ander. Daarom bij deze: mijn favoriete reisgidsen en de reisgids die nu eindelijk maar eens moet komen!
Time to Momo voor je stedentrip
Voor een stedentrip kies ik altijd voor de Time to Momo reisgidsen (voorheen 100 procent). Deze zijn lekker compact, staan vol foto’s, hebben een handige uitneembare kaart, plattegronden per wijk en heel veel tips voor leuke winkeltjes en restaurants (yes). Het fijne vind ik dat Time to Momo een stad per stadsdeel of wijk behandelt. En dat is precies zoals ik graag op stedentrip ga: per wijk op expeditie. Zo zie je van een specifiek deel van de stad heel veel en krijg je echt feeling met een wijk. Heel wat anders dan als een kip zonder kop alle must-see bezienswaardigheden aflopen zoals veel Japanse toeristen doen.
Capitool reisgids voor (zon)vakanties
Als ik naar een Grieks eiland, of een streek vol cultuur ga, voel ik niet bepaald de behoefte om vooral veel restaurantjes en winkeltjes te ontdekken. Liever wil ik dan echt wat weten over de geschiedenis, de planten, dieren en de gebruiken van een volk. Plus natuurlijk de leukste bezienswaardigheden. Ik vind de reisgidsen van Capitool daarvoor het best. Er staan veel foto’s en illustraties in en je leert er echt iets van. Vaak worden belangrijke gebouwen tot in detail beschreven en staan er zelfs tekeningen in van kerken, tempels en musea. Super handig. Ik vind dat je met de Capitool reisgidsen echt waar voor je geld krijgt.
Lonely Planet voor backpacken
Lonely Planet reisgidsen zijn zo’n beetje de Bijbel voor de backpacker. Ik ben het daar deels mee eens. Ja, er staat veel in. Van telefoonnummers en adressen van hostels tot welke buslijnen je moet nemen. Maar ik vind Lonely Planet niet zaligmakend. Ten eerste mis ik de foto’s. En dus de sfeer en een deel van de voorpret. Ten tweede vind ik niet dat de accommodaties en restaurants die getipt worden, per se goede tips zijn. En ten derde irriteert het me dat als je naar een hostel gaat dat in Lonely Planet staat, je niet de enige bent die hier komt. Vaak is zo’n hostel bomvol met Amerikanen en Australiërs die ook een Lonely Planet hebben die vertelt dat je hier goedkoop en goed kunt slapen. Tja… dat trekt mij persoonlijk iets minder. Maar desondanks blijft Lonely Planet natuurlijk de Backpackerbijbel. Al denk ik dat Booking.com en de reisblogs het gaan winnen van Lonely Planet.
Wonderlust voor je eigen verhaal
Wie zich liever niet laat leiden door reisgidsen, maar zijn eigen route en verhaal creëert, is er Wonderlust. Dit schattige boekje laat je aan de hand van prikkelende vragen en oefeningen jezelf beter kennen. Ook biedt het ruimte voor eigen notities en mijmeringen. Wonderlust is bedacht door globetrotter Merel Stegeman.
Ik mis een reisgids…
Voor mijn komende trip naar Dubrovnik, ben ik nog op zoek naar een reisgids. Maar al mijn favoriete series bieden geen Dubrovnik reisgids aan. Grrr. Dus Time to Momo redactie: wat dachten jullie van een Dubrovnik gids? Of zal ik zelf maar een Dubrovnik Guide schrijven? Maar dan wel online. Want print heeft 1 nadeel: de prijs.
Wat is jullie favoriete reisgids?
De reisgidsen van o.a. Time to Momo, Capitool en Lonely Planet koop je in de boekhandel of online reisboekenwinkel.
Trotter vind ik fijner dan Lonely Planet! De foto’s missen nog steeds, maar goede tips over restaurants en buurtjes. En er bestaat een 100% Kroatië & Slovenië boekje. Overigens vind ik Split authentieker en leuker dan Dubrovnik. Dubrovnik is prachtig, maar ook een soort openluchtmuseum en heel duur. Aanrader om te eten, getipt door een Deens meisje dat op haar 3e uit Bosnië was gevlucht: Taj Mahal voor echt heeeeeerlijk Bosnisch eten in het centrum van Dubrovnik, wel reserveren!
Dank je voor je tip Anne
Interessante blogpost. Altijd fijn te ontdekken welke reisgidsen andere bloggers gebruiken 🙂
Ik ben fan van de Rough Guides en de Footprint Travel Guides.
En voor stedentrips zweer ik bij de Day-by-Day guides van Frommer’s.
Bedankt voor je tips. De Day by Day guides ken ik nog niet.